Voor velen is drukte op de weg een doorn in het oog, vooral wanneer dit resulteert in files op doordeweekse dagen. Sluiproutes worden vaak gekozen als alternatief voor zware verkeerscongestie, maar is dit werkelijk effectief?
Automobilisten zoeken vaak hun weg naar hun bestemming via sluiproutes, zoals de route van Almelo naar Nijverdal via Aadorp, Vriezenveen en Hoge Hexel. Hoewel de rust op deze wegen aantrekkelijk lijkt, blijkt uit onderzoek dat de tijdwinst minimaal kan zijn. Zelfs routes tussen Borne en Almelo via Tusveld blijken niet altijd de snelste optie te zijn.
Uit praktijktests blijkt dat sluiproutes niet altijd resulteren in een kortere reistijd. Verkeersomstandigheden spelen hierbij een grote rol, en vaak blijkt de reguliere route toch sneller te zijn. Zelfs verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen bevestigt het fenomeen waarbij automobilisten hun primitieve instinct volgen en alternatieven zoeken om de illusie van tijdwinst te ervaren.
Het gevoel van controle en slimheid speelt een belangrijke rol bij het kiezen van sluiproutes. Bestuurders kiezen vaak voor onbekende wegen om in beweging te blijven en het gevoel van machteloosheid te vermijden. Dit verklaart waarom velen toch massaal voor alternatieve routes kiezen, ondanks de mogelijke langere reistijd.
Hoewel sluiproutes soms een uitkomst lijken in tijden van verkeersdrukte, blijkt uit onderzoek en praktijkervaring dat deze routes niet altijd de gewenste tijdwinst opleveren. Het is belangrijk om rekening te houden met variabele verkeersomstandigheden en de illusie van controle die sluiproutes met zich meebrengen.