Terugkeer van een Verloren Burgemeester: Het Verhaal van Johannes Cornelis van den Berg

04 apr , 12:32 Nieuws
image 2 66c472e1a27a8

Terugkeer van een Verloren Burgemeester: Het Verhaal van Johannes Cornelis van den Berg

Op een serene begraafplaats in Wierden voltrekt zich een bijzondere gebeurtenis. Na bijna 84 jaar zijn de stoffelijke resten van Johannes Cornelis van den Berg, een van de beste burgemeesters uit de geschiedenis van Wierden, teruggekeerd naar zijn geliefde stad. Een lange reis van herontdekking en eerbetoon komt tot een symbolische afronding.

Een Leven Vol Toewijding

In 1876 geboren, diende Van den Berg gedurende bijna 38 jaar als burgervader van Wierden. Zijn impact op de gemeenschap was merkbaar; van de bouw van de melkfabriek tot het aanpakken van waterproblematiek, zijn nalatenschap leeft voort in de straten en gebouwen van de stad.

Een Heldhaftig Besluit

Na een heroïsch gebaar tegen de bezetter in 1941, waarbij hij weigerde te buigen voor onrecht, verliet Van den Berg zijn functie als burgemeester en vertrok naar Den Haag. Een tragisch noodlot trof hem en zijn vrouw, toen een geallieerde bom hun huis verwoestte, hun leven plots beëindigend op het klok-kritieke moment van 5 over 12.

Een Ontdekking en Een Belofte

Recentelijk ontdekte Ronald Klomp, via onderzoek naar Haagse oorlogsslachtoffers, het verwaarloosde graf van Van den Berg. Dit leidde tot een race tegen de tijd om zijn rustplaats te redden van vergetelheid. Met de welwillendheid van burgemeester Doret Tigchelaar werd een eeuwenoud graf voorzichtig verplaatst naar de Appelhofstraat in Wierden.

Een Eervolle Terugkeer

Op de dag van de herbegrafenis, omringd door andere overleden Wierdenaren uit de jaren 40, werd het graf van Van den Berg definitief herenigd met zijn geliefde stad. Een ingetogen ceremonie markeerde de plaatsing van een nieuwe grafsteen, als een blijvend eerbetoon aan de man die zoveel betekende voor Wierden.